top of page
“Dei som satser stort, sang Rotlaus i sin første melodi. Noke Rotlaus alltid har gjort. Det har gått fort oppover, vel fort vil kanskje noken sei. Det har gått opp, det har gått ned. En dag vil en nok sjå tilbake på denne tida som en velskreven roman, som vi var heldige å få ta del i.  Om du er så heldig du har en drøm, lev drømmen. For drømmen når du berre du jobbar hardt nok” 

2015 
En dag i mai. En stygg arbeidsulykke og et påfølgende samlivsbrudd. Bjørn Marius sliter med å takle den nye hverdagen. Han setter ord på følelsene han sitter med. Ordene blir til rim, rim til sanger. Låtene «Ei tid» og videre «Leite etter lukka» står klare for innspilling seinsommeren 2015.

I forbindelse med et ute-arrangement i hjembygda, blir det satt sammen et band. Bandet består av tidligere musikalske bekjentskaper. Bjørn Marius spiller trommer og synger, Levi Andrè Leite spiller bassgitar og Simen Manseth Rebbestad spiller strenginstrument. Senere på høsten kommer Simen Bjørdal inn i bandet på trommer. Midtveis i en konsert oktober 2015, flytter Bjørn Marius fram på scenen. Han spiller rytmegitar og synger, Simen finner sin plass bak trommesettet. Denne tida spiller bandet i hovedsak coverlåter ispedd 3-4 egenkomponerte sanger. 

Gi ut musikk for en ukjent gruppe er ikke lett. Det er heller ikke billig. Bjørn Marius selger huset med inventar. Han sitter igjen med nok penger til å dekke utgiftene i forbindelse med rotlaus sin første utgivelse. Han investerte videre i bandets første bandbuss. En Mercedes Vario 614 som hadde gått for Veidekke. Det var trange tider. Bjørn Marius bodde med venner, med familie og i bandbussen. 

 

Bookingen gikk trådt og var langt mellom spilleoppdragene. Svarene på mailene Bjørn Marius sendte, var utelukkande negative. 

«Vi satsar ikke på band lengre»
«Det kjem aldri til å komme folk» 
«Rotlaus? Nei, trur dere bør finne eit bedre navn»
«Norsk musikk har ikke samme effekt på folket lengre» 


10.12.15 Første singelen kommer ut på digitale plattformer. Låta fikk navnet «Kvilelaus» og ligger lenge høyt oppe på virale lister.

20.12.15 Bjørn Marius får telefon fra et bookingselskap, Artistpartner. De ville skaffe bandet jobber. De avtalte møte på nyåret. 



2016
 Bjørn Marius hadde første møte med manager Svein Bye hos Artistpartner. Rotlaus signerer management og bookingavtale. 
Første album-utgivelse står klar og manager, Svein, er snar å fylle opp kalenderen. Vegard Hansen blir med bandet kort tid etter møtet og blir med å skape en ny sound i gruppa. Anders Boska blir med på lyd - crewet i sin spede begynnelse. 

Plateslippet finner sted i mars. Låtene «Byjenta» , «Ei tid» og «Møt meg i minna» blir raskt favoritter hos publikummet. Albumet går rett inn på topp 40-listen. 10. plass var beste plassering. Platesalget og interessen for musikken er overraskende stor. 
Oppdraga er mange og det er store avstander. Rotlaus investerer i sin første kombibuss. En gammel Volvo B10M med lasterom bakerst og senger til alle mann. Bussen tar bandet noenlunde trygt fram og spiser opp storparten av hyrene i drivstoff. Rotlaus-gjengen vokser stadig. Frode Wisth, Rebekka Kolvik og Eirik Brune, henholdsvis sjåfør, lydtekniker og lys-tekniker. 

Låta «Sommardraum» kommer tidlig sommeren 2016 . Rotlaus sin første melodi med Simen Rebbestad på fløyte. 
Publikums-massene vokser stadig og bandet jobbet hardere. Rotlaus er sammenhengende på turné. Det er seine netter og lange dager, dårlige avtaler og lite penger. På et tidspunkt livnærer storparten av gruppa seg på flaskepant og lånte penger. 

Bussen tjenestegjør gjennom sommeren. Sent august er det imidlertid slutt for den gamle sliteren. På tur fra Strengen brygge i Telemark til Valldalen på Sunnmøre, tar bussen fyr. Det er midt på natten. Bjørn Marius og sjåføren er eneste våkne om bord i bussen. Sammen berger de ut alle mann og greier å få sløkt flammene. Bussen derimot står dessverre ikke til å berge. Det blir leiebil resten av sommerturneen. 

Rotlaus skiver under platekontrakt noen uker etter brannen for å få råd til ny buss. Det er store uenigheter i gruppen rundt signeringen og det oppstår en viss splid. Gnissingene vedvarer utover høsten. Bandet investerer i en Volvo B12 fra 2006 med stort lasterom og bedre komfort. Bussen hadde tidligere gått for produksjonsselskapet OB-Team. 

På en veikro utenfor Ålesund står 3 det sultne karer. Bjørn Marius, Vegard og Lys-tekniker Eirik Brune. Sommerturneen var over og de satt igjen med 15 kroner. Det rakk til to wienerpølser ettersom betjeningen velvillig slo av en 5-er på siste pølsa. En sann historie som beskriver den økonomiske tilstanden.

Rotlaus turnerer stadig mer og høst og vinter var fullbooket. Andreas Lyngstad Grov blir med bandet som turnéleder og fungerende lys-tekniker. Det er fortsatt dårlige tider for Bjørn Marius. Spriket mellom fattig og rik er stadig større. Diskusjonene går denne tiden på hvem som jobbet og hvem som fikk betalt. Det blir etterhvert mye undertrykt sinne. Singelen «Bygderamp» kommer i oktober. Dette blir Rotlaus sin første signaturmelodi. Bandet produserer selv musikkvideo til singelen. Lokale menn i hovedrollen og egen produksjon. Filmen blir en suksess. 


Siste jobbene for året er 3 konserter i romjulen. På Os utenfor Bergen lille nyttårsaften har bassist, Levi Andre Leite sin siste opptreden med resten av gjengen i Rotlaus. Uenighetene har helt klart nådd bristepunktet. Bandet er nær ved å oppløses. 
Over telefonen blir Bjørn Marius og gjengen enige om at de vil starte over på nytt, uten bassisten.



2017
Rotlaus AS er et faktum. Levi Andrè blir kjøpt ut og det bli lånt penger til nytt lydanlegg. Reforhandlinger med alle musikere og fler kandidater er innom på prøve for å overta bassist-rollen. Erik Moe hadde tidligere vikariert for Levi og blir med en kort tid før Bendik Mork Folkestad blir med bandet fast. Stemningen i gruppen er betraktelig lettere. Med på lyd kommer Sverre Walderhaug fra Lydkjelleren. 

Mot slutten av januar slipper bandet singelen «Rundt neste sving» som raskt blir en låt alle synger med på. En stor suksess. Brått har bandet utsolgte konserter over hele landet. Sommeren består av mye reising og mange dager på veien. Bandet mottok sine første gullplater for albumet «Bygderamp» i forbindelse med en konsert i Ålesund. Senere samme sommer kom gullplate for singelen «Rundt neste sving» 

Bendik må gå etter sommerturneen. Inn kommer nok en gang Erik Moe, vikaren. 
Det er sammenhengende spilling, nye mil og en produktiv periode. Låtene «Ei runde til» , «Syng mej en song» og «På vei» kommer utover seinsommeren og høsten. Alle låtene slår godt an og Rotlaus kan for første gang si de har funnet sin vei. Konsertene ble bedre betalt og vilkårene stadig bedre. 



2018

​Året starter med nok en albumutgivelse. Rotlaus sitt andre album går rett inn på VG-lista med 4.plass som beste plassering. 
Rotlaus holder det gående i studio og på landeveien. Knut Ola Svendsen kommer inn på lys, Jonas Øyehaug (Bror til frontfigur) blir med som bandets turnéleder. I mars velger bandet å avlyse resten av vår-turneen grunnet helsemessige årsaker. 

Mot slutten av mai er Rotlaus tilbake og singelen «Berre i natt» blir sluppet. Låta blir den første singelen med norsk topp 50 listeplassering. Den ble liggende på topplisten i hele 4 uker. Anders Maristuen blir med bandet. Han tok over som fast bassist etter Erik Moe i forkant av sommerturneen. Et friskt pust og en god match fra første møte. Sommerturneen blir en stor suksess. Det blir stadig fler jobber nord som sør.

Albumet «På vei» ligger stadig på albumlistene og bandet velger å trappe ned turneringen fra november for å fullføre nye utgivelser.
I forbindelse med en av siste opptredener samme høsten mottar bandet gullplater for bortimot samtlige tidligere utgivelser. 
I alt 11 gull og platinaplater. 


 


2019
 Nye låter står klare. Låta «La dagen vare evig» kommer i januar. Rotlaus er nominert til Spellemann i kategoriene «Årets nykommer» og «Årets album» Det blir ingen priser, men bandet er godt fornøyd med å bli nominerte.  

«Meir av det gode» kommer i mars og «Når vi to blir en» i Mai. Samtlige utgivelser på vårparten slår godt an. Sistnevnte får mye positiv tilbakemelding for bruken av saksofon. Ulf Kristiansen blir med bandet på sommerturneen. Bandet telte no 6 personer, crewet vokser stadig og består av Viktor H. Lyster på lys, Sverre Walderhaug fortsatt på lyd, sjåfør, Øystein Brautaseth og Jonas Øyehaug som turnémanager. Den stadig voksende gjengen fører til at bandet får problemer med plassmangel. Rotlaus velger å selge videre bussen. De kjøper sin første semitrailer og en minibuss for persontransport. 

Etter sommerturneen går Bjørn Marius på en smell. En kombinasjon av sene kvelder, stress og lange turneer over flere år. Dette fører til at han med fler i bandet ønsket å gå videre hver til sitt. Det blir en lengre spillepause og mange vurderinger. Etter noen måneder kommer bandet på rett kjøl. Nye rutiner og nye ansikt i det voksende crewet. Tommy Røyseth blir med som scenemann. Høsten går for fulle konsertsaler og det blir mye fokus på å ha det moro sammen igjen. Bandet innser at en plass på veien glemte de å være gutter, å være venner og å ha det gøy. No skal det satses som band og som venner. Bandet avslutter året med stort julebord på Storefjell høyfjellshotell.  



2020
Bandet åpner knallsterkt med utsolgte konserter i Volda, Moss, Drammen, Kvinesdal, Fitjar og Voss. Bandet oppretter underselskapet «Møre Crew AS» som utelukkende driver med lyd,lys og sceneproduksjoner. Det blir kjøpt inn egen mobilscene, samt inngått samarbeid med Ekeri om ny citytralle. Bandet har aldri vært mer sammensveiset og klar etter en lengre pre-produksjon. 

Så blir det stille, veldig stille. Korona-pandemien feier innover landet. Bandet avlyser først våren, videre sommeren og til sist høsten. Utgivelsen «Gatelongs» kom i mars og solgte raskt til gullplate. Bandet jobber i studio og gjør noen få livestream- konserter, samt to utsolgte DriveIn-konserter på Lampeland. Seinsommeren spiller de 9 utsolgte, korona-vennlige konserter for 200 mann på henholdsvis Frøya, Elverum, Vinstra og Oslo. I forbindelse med konserten i Oslo slipper Rotlaus låta «Vakker og vill». Rett inn på 3. plass på norske hitlister og bandets desidert største singel-utgivelse. 1 000 000 avspillinger knappe to uker etter utgivelsen. Bandet velger å se fremover og bruker tiden effektivt i studio. De mikser og remastrer hele første album-utgivelse, samt ferdigstiller flere låter.

Rotlaus sin albumutgivelse «På vei» fra 2018 setter norsk rekord med tilsammen 140 sammenhengende uker på albumlistene. 



 

2021
Rotlaus jobber videre i studio etter et år som overhode ikke ble som forventet. I februar gir bandet ut en akustisk versjon av låta «Ei tid» med gjesteopptreden fra Synne Helland, student ved Westerdals i Oslo. Låta treffer en nerve hos mange også hos bandet selv. Låtskriver Bjørn Marius er inne i en god periode og flere låter er klare for innspilling. 

I mars kom låten "Aldri tilbake". Låten oppnår utrolige 100000 avspillinger første døgnet og Rotlaus høster mye positiv kritikk. I savnet etter landeveien møtes bandet hyppig på hytteturer for å ferdigstille flere låter, gjennomføre fotosessions og ha det gøy sammen innimellom all studiojobbing. Flere låter står klare og bandet ser fremover og bruker videre tiden effektivt i studio.



2022
2022, landet gjenåpnes sakte, men sikkert. Rotlaus starter året med å gi ut balladen "Du" som Bjørn Marius lenge har hatt i bakhodet. Januar går med til preproduksjoner. Kenneth Bjørdal, utflyttet Sunnmøring og superpianist blir med bandet på veien. Et friskt tilskudd. Bandet starter året med utsolgte konserter i Oslo. Videre med fulle hus på Hamar, i Sogndal, Førde, Moss og ett par konserter nordpå, en konsert i Rognan og i Mosjøen. Det er virkelig deilig å være tilbake. Stemningen er god i bandet etter en lengre pause. Sommeren er for lengst fullbooket. Flere av konsertene har ligget på vent i flere år grunnet restriksjoner og nedstengning. Tidlig på sommeren slipper vi nok en melodi. "Ingen kan stoppe oss no" som omhandler den perfekte sommeren. Sommeren 2022 er utvilsomt preget av mye vær, vått vær sådan. Vi må særlig berømme Tydalsfestivalen i midten av juli, der bandet etter halv konsert må trekke innover på scenen og til slutt avbryte før full tid. i 4 plussgrader og stiv kuling sang 4000 mennesker med for full hals. For en plass, for et publikum som trosset været i den vesle Trønderbygda. Videre gikk sommeren for seg i relativt våte omgivelser. Vi hadde opplett på dagen, men til kvelden kom regnet. Like fullt, vi drog fulle hus og arenaer overalt hvor vi reiste og er selvsagt UTROLIG takknemlig for at vi med årene har fått et slikt publikum. Mot slutten av sommeren spilte vi på Colorline Stadion under arrangementet Jugendfest. Over 20.000 publikummere sang med fra første strofe. Gåsehud? JA. Dette er et minne vi alltid kommer til å ha med oss. Høsten går slag i slag med fullsatte hus og god stemning. Vi møtte imidlertid vår første avlysing seint på hausten, på Tromøya, utenfor Arendal. Det satt langt inne, men grunnet tekniske problemer hos arrangøren var det ikke forsvarlig å opptre. Vi gjorde likevel en intimkonsert for de rundt 200 som møtte opp på tross av at konserten var avlyst. En kjekk erfaring og en kjekk "frikveld" tross alt. Vi kom tilbake i november og avsluttet turnèåret, samme plassen. Alt i alt et veldig vellykket år

I desember flyttet vi oss inn i studio igjen og tilbrakte flere uker i ulike studio. Vi øvde og jobbet med neste års produksjoner.
Jammen meg kom der også to melodier i kjølvatnet. Vi gleder oss til nytt konserter, ny musikk og nye mennesker. 2023, vi er klar




2023 
Vi er i gang. Herregud så fett det låter. Vi gleder oss til å slippe ny musikk i tiden fremover. Etter en studiosession i februar står Vegard og Bjørn Marius på trappa utenfor studio og prater. Bjørn Marius har lenge følt av Vegard er sliten av reisingen turnélivet medfører. Under korona-pandemien startet Vegard på Ole Bull akademiet på Voss og har etter dette hatt Voss som utgangspunkt for all turnévirksomhet med Rotlaus. Vegard avkrefter Bjørn sin frykt, at han skal gi seg i bandet. En snau måned etter denne samtalen, kontakter imidlertid Vegard bandkompisene på nytt og kan bekrefte at han ønsker å prioritere annerledes. Tanken er at Vegard skal være med ut sommersesongen 2023. Vegard blir møtt med forståelse. Vegard får fri fra 3 konserter i mai/juni og bandet opptrer uten trekkspill/torader på Giske, Bjerkreim og Kristiansand. Bandet vedgår at første konserten var uvant, men kommer fort inn i en god sound. Det rår en ny entusiasme i bandet. I lys av  konsertene uten Vegard og med den nært forestående avskjeden i august, bestemmer bandet seg for at Vegard slutter i juni. Vegard er med bandet for siste gang på Steinkjer under Steinkjerfestivalen. Gutta ønsker Vegard lykke til med nye prosjekter.

Rotlaus-gjengen blir styrket med Jonas Vedde Ødegård som kommer inn som bandets nye turnéleder og gitartekniker, da tidligere turnéleder, Marius Kroken må omprioritere etter sommersesongen. Marius blir med ut sommeren som sjåfør på bandets semitrailer. Bandet spiller over hele landet, på rockefestivaler, jazzfestivaler og countryfestivaler. Sounden til bandet er i endring og bandet får stadig positive tilbakemeldinger for det noe mer "rocka" lydbildet. Etter sommerturneen tar bandet i september en måned pause, før de returnerer i oktober. 

Høsten går inn i historiebøkene som den beste konserthøsten bandet har hatt. Første konserten finner sted i Bodø og konserten er utsolgt et halvt år i forveien. Videre følger bandet på med fullt hus i Mo i Rana, to konserter i Tromsø hvor den ene har vært utsolgt ett år i forveien. Bjørn Marius blir værende i Nordnorge en periode og skriver ferdig to låter bandet har jobbet med. Bandet fortsetter konserthøsten med stadig flere utsolgte konserter. Sentrum Scene i Oslo er et av mange høydepunkt for bandet. Bandet opplever stadig mer oppmerksomhet fra de andre nordiske landene og flere utenlandske festivaler tar kontakt. Sesongen avsluttes med konserten på Voss. Bandet sitter lenge Backstage denne kvelden. Mimrer, synger. Det har vært et spesielt år. Igjen. Men så står vi her, styrket sosialt og musikalsk, klar for et nytt år. 

I starten av desember er Bjørn Marius og Simen Bjørdal igjen på plass i studio på Giske. History Repeats (?). Bjørn Marius legger nye gitarer på en låt bandet har jobbet lenge med. Tittelen er ikkje klar, men "to fulle menn" eller "konger av bygda" har lenge fulgt oss. 21. desember legger Bjørn Marius vokal på nevnte , enda ukjente melodi og straks blir den klar for utgivelse. Vi går 2024 i møte med ny musikk, nye inputs og ny giv. Allerede 08.januar er vi i gang i studio heile gjengen!! 


2024

...



Vi er fortsatt i stor grad den samme gjengen som da vi startet dette sirkuset og setter stor pris på lojaliteten vårt crew og alle som jobber med og for bandet har til oss. Historien skrives enda den blir lang

bottom of page